Gang Of Four – Content

14. februar 2011.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Yep Roc

Godina:

2011

Format:

Album, CD

Trajanje:

39 minuta / 11 pesama

 
 
Jedan od najbitnijih post punk bendova objavio je novi album posle duge pauze.

Legende britanskog new wave-a su 2004. odlučili da ponovo rade zajedno u originalnoj postavci Jon King (vokali), Andy Gill (gitare, vokali) Dave Alen (bas) i Hugo Burnham (bubnjevi). Kao rezultat ove saradnje 2005. godine objavili su album Return the Gift na kome su odsvirali i radikalno obradili svoj stari materijal. Na žalost ponovno nerazumevanje izmedju osnovice King/Gill i basiste Allena, a kasnije i bubnjara Burnhama, dovelo je do toga da smo Gang of Four gledali 09. maja 2008. godine u bašti SKC-a godine u postavci “Gang of Two” plus nova ritam sekcija. Uprkos tome koncert je bio senzacionalan, pun energije i melem za dušu i tela prisutnih.

U međuvremenu, Gill i King su "zapretili" novim albumom, koji se konačno pojavio!
Finansiran od strane njihovih fanova, Content dolazi u dva oblika – kao običan CD i kao "Ultimate Content Can" sve sa "ogrebi i pomiriši" knjižicom i uzorcima krvi Gill-a i King-a! Konceptualizam par excellance.



Što se muzike tiče ona je i dalje ritmična (zahvaljujući ritam sekciji - Thomas MCNeice (bas) i  Mark Heaney (bubnjevi), tekstovi su  puni besa i osvrta na sva zla modernog vremena.

Početna "She said’ You Made A Thing Out of Me" je pravi pogodak a i sledeće pesme ne posustaju u nemilosrednom ritmu. Pravi reprezent ovog albuma je "You'll Never Pay For The Farm" za koju je snimljen jedostavan i efektan spot.
Dve numere "I Party All The Time" (sa ženskim pratećim vokalima) i "A Fruitfly In the Beehive" ističu se na prvo slušanje. Prva je "nemilosrdna" dancefloor stvar dok je druga, iako ritmična, više u soul funk fazonu, sa kontrolisanim i manje agresivnim nastupom. Tu su i "Who Am I?" koja je više upbeat i "I Can See from  Far away" koja je njena suprotnost.

Album završava  sa tipičnom GO4 pesmom "2nd Life" koja ostavlja mnoga pitanja otvorena, kao što su kojim putem će grupa ići dalje i da li će opet proći 16 godina pauze do sledećeg  albuma.
Mi se nadamo se da neće!



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)

Billie & The Kids
Take One
(Rhythm Bomb Records)

Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)

Devo
Something For Everyone
(Mercury Records)

Arti & Mestieri
First Live In Japan
(MoonJune Records)

Teenage Fanclub
Shadows
(Pema/Merge)

LCD Soundsystem
This Is Happening
(Virgin Records)